A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek Elfogadom
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Korszerűsítse világítását LED izzók használatával!

A hagyományos izzók kora lejárt!

Manapság a hagyományos wolframszálas izzók kezdenek teljesen eltűnni a mindennapi használatból. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy ezeket ez izzókat kitiltották a boltok polcairól, így már csak korlátozott számban és típusban kaphatók. Néhány kereskedő még a mai napig forgalmaz akár 100W-os izzót is, ipari izzó néven (ami még a klasszikusnál is kb. 25%-al kevesebb fényt ad). Ugyanis néhány vásárló még mindig ragaszkodik ezekhez az elavult fényforrásokhoz. Sokan azt mondják, hogy a 100W-os izzó erős fényt ad és nem szeretne venni drága LED-es fényforrást, mondván, hogy az nem világít annyira. Ez azonban egy tévhit. a LED technológia folyamatosan fejlődik, egyre olcsóbb és mára egyeduralkodóvá vált. Nincs ellenfele (Néhány speciális alkalmazást leszámítva). 
 
 

Miért éri meg LED-et választani?

A 100W-os izzó, csak úgy mint a többi wolframszálas társa tulajdonképpen egy hősugárzó. A fény csak egy melléktermék. Az izzólámpában a befektetett energia kb 95%-ban hővé alakul. Miért vásárolunk fényforrást? Hogy világítsunk vele! Akkor miért vásárolunk hősugárzót, fényforrás helyet? Mert olcsó? Nem igaz (kivéve, ha a villanyszámlát nem magunknak kell fizetni, de ez esetben gondoljunk a környezetünkre és takarékoskodjunk a villamos energiával)! Ha egy izzó 200.-Ft, egy LED 1000.-Ft, akkor az 800.-Ft különbség. Valóban így van, a megvásárlás pillanatában 800.-Ft-ot takarítottunk meg a LED égőhöz képest. Ha ezután csak feltennénk az égőt a polcra, és ott nézegetnénk, akkor ez így is maradna. Onnantól fogva, hogy a LED-et használjuk az izzó helyett, folyamatosan termeli a megtakarítást, a lényegesen alacsonyabb áramfogyasztása révén. Ha az izzó 100W, akkor egy korszerű LED ugyanezt a fényt 10W-ból képes előállítani. Ez óránként 90Wh különbséget jelent, napi 3 óra használattal számolva éves szinten (40.-Ft kWh áramköltséggel számolva) 3942.-Ft-al kevesebb áramköltséget kell fizetni, egyetlen 100W-os izzó LED-re cserélésével. Ha a házban lévő összes izzót lecseréljük LED-re, akkor ez a szám akár havi szinten is igaz, tehát több ezer forinttal fog csökkenni a havi villanyszámla. Ne sajnáljunk pár ezer vagy 10 ezer forintot otthonunk világítás korszerűsítésére, mert évek alatt akár 100 ezreket spórolhatunk.
 
 

Lássuk a választékot!

A LEDtér webáruházban kapható izzók a legtöbb esetben 3 év garanciával és akár 30000 óra élettartammal rendelkeznek, már néhány hónap használat alatt megtérül az áruk, így nincs kockázat! A LED-es fényforrások folyamatos fejlődésével, már mindenféle célra készülnek égők. Szinte bármely hagyományos izzó kiváltható velük. Az alábbi képre kattintva a teljes LED izzó termékkínálatunkat megtekintheti:
 
 

A LED kiválasztásának lépései 

A legfontosabb dolog, hogy megnézzük a régi fényforrásunk foglalatát. A normál körte E27 foglalatú, a fali és olvasó lámpákban gyakran E14 foglalat van. A spot lámpák pedig GU10 vagy MR16 foglalatúak. A legegyszerűbben ránézésre lehet megállapítani  a foglalat típusát. Ezt követően hasonlítsuk össze a régi égő és a LED méretét, hogy biztosan beférjen a lámpatestbe. A következő lépés, meghatározni, hogy milyen erősségű fényforrásra lesz szükségünk. Itt is jó kiindulási alap a régi izzó. Ha nincs lekopva a teljesítmény a buráról, akkor a következő táblázat segít meghatározni, hogy a régi égő mekkora fényáramot képes előállítani. A fényáramot lumenben (lm) adjuk meg, nyilván egy 500 lumenes fényforrás fele annyi fényt ad, mint egy 1000 lumenes.
 
Hagyományos izzó teljesítménye

Fényáram (lumen)

Fényhasznosítás (lm/W)
15 W 90 lm 6,0 lm/W
25 W 230 lm 9,2 lm/W
40 W  420 lm 10,5 lm/W
60 W 710 lm 11,8 lm/W
75 W 940 lm 12,5 lm/W
100 W 1 340 lm 13,4 lm/W

 

A webáruházunkban minden LED-nél fel van tüntetve a fényáram, így már könnyű az összehasonlítás. Semmiképpen ne akarjunk különböző izzókat a teljesítményük (Watt) alapján összehasonlítani és ebből a fényerőre következtetni. A táblázatból ugyanis jól látható, milyen gyenge például a hagyományos izzó fényhasznosítása. Még a 100W-os is csak 13 lument tud Wattonként, míg egy jó minőségű LED már 100 lument is képes előállítani egyetlen W befektetett teljesítményből. Érdemes a hagyományos izzónál erősebb fényű LED-et használni. A teljesítményfelvétel így is a töredéke lesz, cserében viszont jól fogunk látni. Ha kiválasztottuk a LED-et döntsük el, milyen színhőmérsékletre van szükségünk. Ha az izzóhoz hasonló sárgás fényt részesítjük előnyben, akkor a melegfehér változatokat keressük. A színhőmérsékletet Kelvinben mérjük, jele K. 2700 és 3000K között melegfehér fényről beszélhetünk. Ezek ideálisak hálószobába, esetleg nappaliba. Manapság a legkeresettebb fényforrások középfehér színhőmérséklettel rendelkeznek, jellemzően 4000-4200K. Ezek ideálisak nappaliba, konyhába, fürdőbe, előszobába. A hidegfehér fényforrásokat (jellemzően 6000K), célszerűbb irodában, garázsban, műhelyben használni).