A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A fényforrások színhőmérséklete

A fehér színű fényforrásoknál, alapvetően három féle színhőmérsékletet tudunk megkülönböztetni:

- Melegfehér
- Középfehér
- Hidegfehér

A három alapszínt élettani hatásuk miatt nem mindegy, hogy milyen helyiségben használjuk ezért érdemes tájékozódni a nekünk megfelelő színről.
A színhőmérséklet mértékegysége: Kelvin (K). Az alacsonyabb K érték sárgásabb, míg a magasabb kékes fehér fényt jelöl.
Az alábbi képen láthatjuk, miként változtozik a fehér fény színárnyalata.
Míg az alacsonyabb Kelvin értékekhez sárgás, addig a magasabb Kelvin értékekhez kékes árnyalatú fehér fény tartozik.

Fényforrások színhőmérséklete

Melegfehér

A melegfehér szín 1000-3000 Kelvin-ig terjed ami azt jelenti, hogy ez egy sárgásabb melegebb színt nyújt. Ez a fajta szín talán a legkedveltebb a fogyasztók körében mivel a hagyományos izzók is ezt a melegséget adták. Felhasználási területük igen széleskörű, leginkább hálószobába javasoljuk, illetve nappali helyiségekbe. Hatását legjobban hideg helyeken vesszük, észre mivel meleg fényt sugároz, ezért befolyásolja a hőérzetünket 1-2 Celsius fokkal. A melegfehér fényforrások közül a LED Filament izzók a legnépszerűbbek.

Fényforrások színhőmérséklete - melegfehér

Középfehér

A középfehér szín 3500-5000 Kelvin-ig terjed, emiatt ez egy természetes , semleges színt nyújt. Élettani hatása ennek a fénynek a legkedvezőbb, ezért olyan helységekben használjuk, ahol sok időt töltünk el. Tulajdonságai miatt ezért leggyakrabban irodákban, üzletekben találkozhatunk ezzel a színnel. Ha jobb teljesítményt szeretnénk elérni, nyugodtan válaszunk ilyen fajta fényforrást.

Fényforrások színhőmérséklete - középfehér

Hidegfehér

A hidegfehér szín 5000-10000 Kelvin-ig terjed ezért ez egy nagyon hideg, úgynevezett kékes fényt áraszt. Színének köszönhetően nagy koncentráló képességet eredményez ezért munkahelyekre tökéletes választás lehet, főként olyan helyeken, ahol magasabb a munkavédelmi követelmény, például gyárakban és csarnokokban. Leggyakrabban kórházakban, rendelőkben találkozhatunk ezzel a színhőmérséklettel.

Fényforrások színhőmérséklete - hidegfehér

A három alapszínen felül készülnek változtatható színhőmérsékletű, illetve úgynevezett dimmelhető termékek is amelyeknek tetszésünk szerint tudjuk változtatni a színhőmérsékletét 2700 és 6000 Kelvin között. Lakóépületekbe ezek a fajta termékek a legoptimálisak, mivel a napszaknak megfelelően tudjuk állítani a fényerejüket és a színüket. Ha pedig dekoráció céljából vásárolunk fényforrást akkor rengeteg féle színes terméket is találhatunk melyeknek a fényerejét és a színét is bátran tudjuk szabályozni különféle vezérlők segítségével.

Szerző:
#BM
Tartalomhoz tartozó címkék: [LED] [színhőmérséklet]