A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A LED szalagok kiválasztása

A LED szalagok széles körben használhatók beltéri és kültéri világítási célokra egyaránt. Típustól függően kiválóan alkalmasak konyhapultok, bútorlapok rejtett vagy kiemelt megvilágítására, hangulatvilágításra, dekorációs és fő világítási célokra egyaránt. A LED szalagok 5 méteres tekercsben kaphatók, de a legkisebb vásárolható mennyiség 1 méter. A szalag jellemzően 8-12 mm széles. Vastagsága maximum 2-3 mm (ahol a LED-ek találhatók), egyébként 1 mm-nél is vékonyabb. A szalagok hátoldalán egy erős öntapadós ragasztóréteg található, amiről a védőcsíkot eltávolítva azonnal felragaszthatók a legtöbb felületre. Amire oda kell figyelni, hogy a felület zsír és pormentes legyen, valamint a legjobb tapadás és hosszabb élettartam érdekében mindenképpen használjunk alusínt.

240 LED/m LED szalag vágható 3 LED-enként

A szalagok tetszés szerint vághatók a megjelölt vágási pontokon egy egyszerű olló segítségével. Számtalan típusú és fajtájú LED szalag kapható, de közös jellemzőjük, hogy a szalagon kisméretű, úgynevezett SMD LED-ek találhatók (ezek adják a fénypontokat). A LED-eket tulajdonképpen a szalagon lévő vékony, lapos vezetékek (vezető sávok) kötik össze egymással. Ezáltal könnyedén hajlíthatóvá, feltekerhetővé és vághatóvá válnak. Akárhol azonban nem vághatjuk el a LED szalagot. Minden normál LED szalag 3 LED-enként vágható az ollóval jelölt szakaszoknál. Ez gyakorlatilag 5 cm-es szakaszonkénti vághatóságot jelent azoknál a szalagoknál, amelyen 60 db LED található 1 méteren. A 120 LED/m-es változatok már 2,5cm-es szakaszonként vághatók, de azok is 3 LED-enként.

LED szalag bárpult világítás

Ha 5 méternél hosszabb szakasz kell, az mindenképpen külön betáplálást igényel, különben a fényerő jelentősen csökkenni fog a szalag végén. Az 5 méteres szakaszokon DC csatlakozó található, viszont legtöbbször ettől eltérő méretű szakaszokra van szükség. A méretre vágott szalagokat forrasztásos vagy forrasztás nélküli sarokelemekkel vagy toldókkal köthetjük össze egymással, míg a tápegység vagy vezérlőbe történő bekötéshez szükség lehet a szalagra közvetlenül vezetéket forrasztani. A normál LED szalagok nem működtethetők közvetlenül a 230V-os hálózatról. Sokan úgy gondolják, hogy a LED szalagot csak fel kell ragasztani, be kell dugni a konnektorba és már világít is. Ez azonban tévedés, mivel a szalagoknak a legtöbbször 12V-os DC feszültség szükséges. Tehát már az egyszínű szalagoknál is minimum egy tápegységre szükség van, míg a többszínű szalagok működtetéséhez a vezérlő is nélkülözhetetlen. Termékeink között minden szükséges LED szalag tartozék megtalálható így a tápegységek és LED szalag vezérlők is.

Rejtett LED szalag világítás

A LED szalagok 2 fő csoportja a beltéri és kültéri LED szalagok. A beltéri LED szalagok IP20-as védettséggel vannak ellátva, így felhasználásuk kizárólag száraz, páramentes helyen javasolt. A kültéri szalagokon szilikon borítás található, ami IP65 védettséget ad a szalagnak. Ha meghatároztuk, hogy hova szeretnénk a szalagot, azt kell eldönteni, hogy dekorációs vagy fő világítási célokat szeretnénk megvalósítani a LED szalag segítségével. Azokat a szalagok, amik 5-10 W / m - nél gyengébbek, csak hangulatvilágítási célokra javasoljuk. El kell dönteni, hogy maga a szalag látszódni fog-e, ez esetben figyelni kell arra, hogy az SMD LED chip-ek rendkívül fényes pontban világítanak, így az közvetlen rálátás esetén kifejezetten zavaró tud lenni. Célszerű ezért a fal felé fordítani vagy egy alumínium sínbe ragasztva - akár egy opál burával - eltakarni.

LED szalag tápegység

A tápegység kiválasztásakor a LED szalagok méterenkénti teljesítményét megszorozzuk a szalag hosszával, és az így kapott Watt értéket mindenképpen tudnia kell a tápegységnek. A legjobb, ha marad tartalék és a tápegység nagyobb teljesítményt tud. A műanyag házas tápegységeket nem célszerű 60-80%-nál nagyobb terhelésnek kitenni, mint a megadott névleges terhelhetőség. A fémházas tápegységek bekötését csak villamossági szakember végezheti.

LED szalagok ipari tápegységről

Többszínű RGB LED szalagok esetén a megfelelő típusú vezérlő kiválasztásakor is alapvető szempont a szalag által felvett összes teljesítmény. Amennyiben egy vezérlő nem elegendő, úgy jelerősítőre is szükség lehet. Hangulatvilágítási célokra, ha színes fényt szeretnénk, csak RGB vagy RGBW szalagot érdemes használni. Utóbbi külön melegfehér fényt is képes előállítani.

LED szalag zöld

Elsőre tehát bonyolult feladatnak tűnhet a LED szalag kiválasztása és felszerelése, ezért amennyiben bizonytalan a választásban, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot és az igények alapján segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb termékeket. Szolgáltatásaink között vállaljuk a LED szalagok forrasztásos előkészítését, a szalagok optimális elosztását tervrajz szerint, illetve a kivitelezésben is tudunk segíteni. Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Teljes LED szalag választékunkat ide kattintva megtalálja!

Tartalomhoz tartozó címkék: [LED szalag] [LED]