A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletek
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

LED reflektor mozgásérzékelővel

2019. 11. 19. 13:45:14

Manapság - ahogy azt előző LED reflektoros cikkükben bemutattuk - a halogén reflektorok kora leáldozott. Az új LED-es reflektorunk kiválasztása során az első kérdés, hogy szükségünk lesz-e mozgásérzékelősre. Éppen ezért a reflektorainkat két nagy csoportra bontottuk. Értelemszerűen a normál reflektorok nem rendelkeznek mozgásérzékelő funkcióval, csak hagyományos módon, egy kapcsoló segítségével kapcsolhatók. Ha minden nap csak egy meghatározott időpontban szeretnénk őket bekapcsolni, akkor ezt egy külön megvásárolható időkapcsolóval ellátott aljzatról megtehetjük. 

A reflektorok másik nagy csoportja a mozgásérzékelős reflektorok. Ezeknek a reflektoroknak 3 funkciója van. 

  • LUX (megvilágítás): ezzel a szabályozó szervvel lehet beállítani azt a megvilágítási értéket, amelynél a lámpa bekapcsolása engedélyezve legyen, vagyis a beépített szenzor érzékeli a környezeti fényt, és ha ez a megvilágítás lecsökken az előre beállított szint alá, akkor a lámpa bekapcsol, feltéve, hogy mozgást érzékel. Ennek a funkciónak azért van jelentősége, mert például egy garázs bejárót vagy egy közlekedő folyosót csak abban az esetben szeretnénk megvilágítani, amikor az elégtelen környezeti fényviszonyok miatt valóban szükség van erre.
  • TIME (idő): ezzel a szabályozó szervvel lehet beállítani azt, hogy a lámpa mennyi ideig világítson. Miután a szenzor mozgást érzékel, a lámpa még X ideig világítani fog a mozgás megszűnte után is. Ennek a funkciónak szintén az a szerepe, hogy energiát takarítsunk meg. Amennyiben túl rövidre állítjuk az időtartamot, az sem szerencsés, mert előfordulhat, hogy még a lámpa hatósugarában tartózkodunk, de mivel nagyobb mozgást nem végzünk (például kulcsot keresünk az ajtó előtt állva ), akkor a reflektor lekapcsol. 
  • SENSE (érzékenység): ezzel a szabályozó szervvel lehet a passzív infra mozgásérzékelő érzékenységét, vagyis hatótávolságát befolyásolni. Kb. 6 méterig működik biztonságosan a mozgásérzékelő! 

Összefoglalva tehát a három funkciót, a készülékben az alkonykapcsoló (LUX) engedélyezi a mozgásérzékelő működését. Ha az alkonykapcsoló a mozgásérzékelőt engedélyezi és a mozgásérzékelő hatósugarában (SENSE) a környezetnél melegebb tárgy elhalad, megmozdul, akkor a mozgásérzékelő elindítja az időművet (TIME), amely a beállított ideig működteti a reflektort. A mozgásérzékelő az időművet mindaddig újraindítja, függetlenül attól, hogy az már fut, amíg az érzékelő hatósugarában változás van. 

A mozgásérzékelős reflektorok használata - az alacsony energiafogyasztás, vibrálásmentes azonnali fény mellett - a következő szempontokból előnyös:

  • Kényelmes: nem kell kézzel kapcsolni.
  • Energiatakarékos: a LED-es reflektor drasztikusan csökkenti a villanyszámlát a halogén reflektorokkal szemben. Lépcsőházakban, munkahelyeken, szórakozóhelyeken, éttermek mosdóiban, WC-ben stb. gyakran "felejtik égve" a lámpákat, viszont  a mozgásérzékelős kapcsoló megakadályozza, hogy a lámpa egész nap világítson.
  • Vagyonvédelem: ha illetéktelen személyek tartózkodnak az udvaron, vagy a bejáratnál, egy automatikusan felkapcsolódó nagy fényerejű reflektorral díszkivilágításba kerülnek, így a tolvajok aligha tudnak észrevétlenül besurranni.

Végül nem árt tisztában lenni azzal, hogy számos helyen találkozhatunk gyanúsan olcsó reflektorokkal, amelyek köszönőviszonyban sincsenek azzal a lumen értékkel, amit feltüntetnek rajtuk, vagy lényegesen kisebb a hatásfokuk, vibrálnak és néhány használat után tönkremennek. Nálunk csak ellenőrzött minőségű LED reflektorok kaphatók, valós megvilágítási értékekkel, és a legtöbb esetben 24 hónap garanciával!

Teljes LED reflektor választékunkat megtekintheti ide kattintva!

Tartalomhoz tartozó címkék: [LED] [reflektor]